088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als u voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Stuur een WhatsApp

Bodembedekkers

Foto-tabel  Lijst 

Bodembedekkers als boomschors, cacaodoppen en kokos zijn op verschillende manieren in de tuin te gebruiken. Zo kunnen ze tussen de vaste planten en heesters worden gestrooid tegen onkruidgroei, gebruik ze als laagje voedende en beschermende mulch of leg er een natuurlijk snipperpaadje mee aan. Ook kunnen schorssnippers goed worden gebruikt als zacht valbed onder bijvoorbeeld een schommel of klimrek. Wij verkopen deze bodembedekkers in verschillende maten literzakken van onder andere Florentus en Pokon.

Filteren
Kleur
 1. Bruin (5)
 2. Zwart (3)
Merk
 1. Pokon (12)
 2. Florentus (5)
 3. DecoChips (9)
Prijs
 1. € 0 - € 100 (10)
 2. € 100 - € 200 (3)
 3. € 300 - € 400 (5)
 4. € 400 - € 500 (3)
 5. € 500 - € 600 (2)
 6. € 700 - € 800 (3)
Verpakking
 1. 40L (6)
 2. 70L (2)
 3. 60L (3)
 4. 35L (9)
 5. 45L (1)

Bodembedekkers online kopen

Door bodembedekkers via onze webshop te bestellen, zijn deze snel in huis. Vaak is er voor een paadje namelijk al een aardige hoeveelheid nodig voor een mooie dekking. En dan is het makkelijk dat we voordelig op elk adres in Nederland bezorgen. Bestellingen vanaf €20 bezorgen we bovendien gratis. We bevelen gemiddeld een laag van 5 tot 10 centimeter aan, op die manier krijgt onkruid nauwelijks de kans om er doorheen te groeien. Hoe kleiner de maat van de schors, snippers en doppen, hoe beter de laag dekt en zijn werk doet. Omdat deze bodembedekkers natuurlijke materialen zijn, zullen ze na verloop van tijd wel uiteenvallen en via biologisch processen worden afgebroken. Dus ze zullen na verloop van tijd weer aangevuld moeten worden.

Wat is een bodembedekker?

Bodembedekkers zijn natuurlijke materialen die worden gebruikt om de kaal liggende bodem in de tuin af te dekken. Vaak is dit versnipperd boomschorshout van naald- en loofbomen of de snippers zijn gemaakt van verhakselde takken en stammen van gerooide bomen. Ook cacaodoppen vormen een mooie bodembedekking. Dit is een restproduct uit de chocolade-industrie en ze zorgen voor een fijne, donkere strooilaag. Cacaodoppen zijn vooral effectief voor de wering van katten en door de geur en knisperende structuur houden slakken er ook niet van. Let wel op met honden, want zij kunnen niet tegen het schadelijke stofje dat in cacao zit. Hondenbezitters bevelen we dan ook aan snippers of schors te nemen.

Wat zijn de voordelen van een bodembedekker?

Door een afgedekte laagje bodembedekkers wordt de aarde op een natuurlijke wijze afgesloten en krijgt onkruid geen kans om zich daar te wortelen. Een laag snippers of doppen beschermt ook tegen de instraling van de zon wat uitdroging van de grond voorkomt. In koudste maanden houden bodembedekkers ook goed de warmte vast waardoor planten minder van vorst te verduren hebben. Omdat snippers langzamerhand vergaan, stimuleert dat ook het nuttige insecten- en bodemleven waardoor de structuur van de bodem verbetert. Dat heeft weer een positief effect op de opname van voedingstoffen, doorworteling en waterhuishouding van de planten. Vaak wordt bijvoorbeeld in het najaar een laagje bodembedekkers gestrooid als mulch zodat planten beschermd de winter in gaan. En in de zomer als bescherming tegen de hitte.

Waar wordt een bodembedekker voor gebruikt?

Naast het uitstrooien als mulch, zijn bodembedekkers ook goed te gebruiken voor de aanleg van paadjes in de tuin. Niet alleen geeft dat een speels en natuurlijk effect, maar het laat ook optimaal regenwater door. Daarmee vormt het een uitstekende, duurzame vervanging voor stenen en tegels. Ook kunnen bodembedekkers prima over een speelplek worden gestrooid, want schors en snippers zorgen voor een zachte landing rondom speeltoestellen. Het wordt dan ook veel toegepast bij natuurspeeltuinen. De strooilaag voor speeltoepassingen moet wel vrij dik zijn, minimaal zo’n 30cm wordt aanbevolen.

Verschillende soorten bodembedekkers

Wij bieden houtsnippers, houtschors en cacaodoppen als bodembedekkers aan. Dit zijn allemaal natuurlijke restproducten. Boomschors wordt gewonnen uit schorshout en heeft een langere levensduur dan houtsnippers, die bestaan uit versnipperde takken en versnipperde boomstammen. Snippers moeten - afhankelijk van het soort hout - namelijk om de 1 à 2 jaar al worden aangevuld. Boomschors blijft langer intact, maar er zit wel verschil in. Zo verteert Franse boomschors (afkomstig van de zeeden, Pinus maritima) langzamer dan de gewone schors van de grove den en gaat dus langer mee. Cacaodoppen (schilletjes van de cacaoboon) weren door de lichte chocoladegeur ook veel ongedierte en dat wordt als voordeel van deze doppen gezien. Ook geeft het een wat donkerdere laag dan schors en snippers en heeft het een fijnere structuur. Cacaodoppen, snippers en schors kunnen direct op de bodem worden gestrooid. Bij paadjes en bedekking van speelplekken kan er ook eerst een anti-worteldoek worden neergelegd. Houd er rekening mee dat cacaodoppen wel een stuk lichter zijn, dus makkelijk kunnen wegwaaien bij grote oppervlakken. Breng dan een goede kantopsluiting aan om dat te voorkomen.