088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Houtskool

Foto-tabel  Lijst 

Heb je een mooie barbecue gekocht waar je tijdens warme dagen heerlijk op wilt grillen en braden? Dan mag een voorraad houtskool niet ontbreken! al het houtskool wat wij leveren is van restaurant kwaliteit.Bestel op werkdagen voor 16:00, de volgende werkdag geleverd.

Kom alles te weten over houtskool. Van waar houtskool van is gemaakt tot aan waar je op moet letten bij het online aanschaffen van houtskool.

Wat is houtskool?

Houtskool is een koolstof die – zoals de naam al doet vermoeden – niets meer is dan verkoold hout. Houtskool vind je in verschillen afmetingen en wordt gemaakt van uiteenlopende boomsoorten.

Hoe wordt houtskool gemaakt?

Door hout op een bepaalde manier te verhitten, komt er niet genoeg zuurstof bij waardoor het hout niet helemaal opbrandt. Wat overblijft zijn droge stukken hout die je opnieuw kunt verhitten en als brandstof kunt gebruiken. Houtskool brandt beter dan hout omdat het water in het hout door de verhitting merendeels is verdampt.

Waar wordt houtskool voor gebruikt?

Houtskool wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van de huidige toepassingen van houtskool.

Barbecue

De meest bekende toepassing van houtskool is natuurlijk als brandstof voor de barbecue. Na het aansteken wordt houtskool erg heet waardoor het rook afgeeft. Hierdoor krijgt het voedsel van de barbecue de kenmerkende rooksmaak. Houtskool brandt snel op. De barbecue moet dan ook regelmatig met nieuwe houtskool worden bijgevuld.

Artistiek

Houtskool wordt niet alleen gebruikt als brandstof. Je kunt er namelijk ook heel goed mee tekenen omdat houtskool gemakkelijk zwart afgeeft op bijvoorbeeld papier.

Adsorptiemiddel

Fijngemalen houtskool hecht zich aan allerlei soorten stoffen. Hierdoor is het goed bruikbaar als tegengif. Daarnaast wordt fijngemalen houtskool aan allerlei (verzorgings)producten toegevoegd vanwege zijn ontgeurende en ontkleurende eigenschappen en de wijze waarop het zich bindt aan vuil en vet.

Hoe ontsteek je de BBQ met kool van hout?

Als je een barbecue met houtskool aan wilt steken heb je een aanmaakmiddel nodig. Let op: het is belangrijk om voor een goed aanmaakmiddel te kiezen. Doe je dit niet, dan brengt dit een risico met zich mee voor jouw gezondheid, het milieu en voor het aansteken van de barbecue in het algemeen. Zo is het verstandig om vloeibare aanmaakmiddelen, aanmaakblokjes met schadelijke stoffen en natte natuurproducten te vermijden. Om de BBQ veilig aan te steken gebruik je ecologische aanmaakblokjes, houtkrullen of houtwol. Deze zijn goed voor het milieu en brengen de smaak van het voedsel op de barbecue optimaal naar boven!

Steek de barbecue aan met een starter

Nu je weet welke aanmaakmiddelen veilig zijn om de BBQ mee aan te steken is het tijd om de barbecue met kolen te vullen. Leg een laagje aanmaakblokjes, houtkrullen of houtwol op het kolenrooster en steek de aanmaakmiddelen aan met een lange lont. Zet de starter op de kolen wanneer de aanmaakblokjes branden. Na circa een halfuur zijn de kolen heet genoeg om in de barbecuekuip te vegen!

Steek de barbecue aan zonder starter

Heb je geen barbecue starter? Zet de barbecue dan een uur voor het eten aan en leg de houtskolen op een lage aanmaakblokjes of houtkrullen. Steek de aanmaakmiddelen aan met een lange lucifer. De barbecue is klaar om te grillen wanneer er as op de houtskolen verschijnt en ze gloeien.

Online houtskool kopen

Houtskool kun je gemakkelijk online bestellen. Kies altijd voor kwaliteit houtskool zonder chemicaliën en afkomstig van hardhout. Houtskool van hardere houtsoorten brandt namelijk langer en regelmatiger waardoor je de kolen minder snel hoeft bij te vullen.