088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als u voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Stuur een WhatsApp

Alles over stoken

Als je iets doet, is het belangrijk om te weten hoe iets moet of in zijn werk gaat. Ook met stoken is het belangrijk om te weten waar u mee bezig bent, want dit zorgt voor erg veel voordelen. Door met de verkeerde houtsoorten te stoken, kunt u sommige kachels te heet opstoken of kunt u ervoor zorgen dat u geen optimaal rendement behaald.

Belangrijk om in de gaten te houden

Om alles over het stoken te weten te komen, dient u hier erg veel tijd in te steken en jarenlange ervaring op te bouwen. Daarom zijn er een aantal onderwerpen die belangrijk zijn om meer te weten te komen over het stoken. De volgende aspecten zijn van zeer groot belang tijdens het stoken;
 • Het haardhout dient goed droog te zijn, want hierdoor brandt het makkelijker en komt het tot een volledige verbranding. Tevens is ook het rendement een stuk hoger. Een vochtigheidspercentage rond de 20% wordt aangeraden.
 • Zonder zuurstof gaat het vuur uit, dus zorg voor voldoende zuurstof in de ruimte
 • Zorg ervoor dat het haardhout schoon is, dus geen verf- of lakresten.
 • De grootte van de blokken is ook van belang. Ideaal is als de blokken haardhout een diameter hebben tussen de 8 en 12cm.
 • Let op het aantal blokken dat u per keer stookt, want dit verschilt per houtsoort.

Welk haardhout kan ik gebruiken om te stoken?

Als u alles wilt weten over stoken, is één van de dingen om mee te beginnen het haardhout. Het haardhout is een essentieel product dat nodig is om de houtkachel of open haard op te stoken, dus kennis hierover is nooit verkeerd. Er zijn in principe zes soorten haardhout die in Nederland gebruikt worden om mee te stoken en dat zijn de volgende; Meer specifieke informatie over de houtsoorten is te vinden bij onze keuzehulp.

Wat te stoken in mijn kachel of open haard?

Er is een groot aanbod aan kachels en open haarden te vinden in showrooms en op het internet, maar in iedere soort dient anders gestookt te worden en met een ander type haardhout. Het is belangrijk om hier het één en ander over te weten, want het zou zonde zijn om niet op de juiste manier te stoken en geen optimaal rendement te behalen met uw kachel of open haard. Om u te voorzien van specifieke informatie over uw houtkachel of open haard, kunt u hieronder naar desbetreffende pagina waar u meer over wilt weten;

Advies en tips van een expert kunnen nooit kwaad

Het is nooit verkeerd extra informatie in te winnen en advies te krijgen van experts. Naast het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig haardhout, willen wij ook dat u er juist mee omgaat en er veel plezier van hebt. Op onze Stooktips & advies pagina vindt u erg veel extra informatie over haardhout, houtbriketten en dergelijke. Bijvoorbeeld hoe u uw haardvuur aanmaakt, waar u op dient te letten bij het aanschaffen van haardhout en hoe u het ruitje van uw houtkachel gemakkelijk kan schoonmaken.