088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als u voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Stuur een WhatsApp

Gazon- en tuinmest

Foto-tabel  Lijst 

Is de lente aangebroken, dan wil je genieten van een tuin in topvorm. Een perfect groen gazon en stralende planten krijg je onder andere door op het juiste moment gazon- en tuinmest te gebruiken. Gras groeit ongeveer 75 cm per jaar en kan dus wel wat krachtvoer en power gebruiken.

Alles over goede gazon- en tuinmest. Gebruik je geen tuin- en gazonmest, dan merk je bijvoorbeeld dat het gazon zijn stralende kleur verliest of dat planten onregelmatig groeien.

Wat is goede gazonmest en tuinmest?

Bij gazonmest en tuinmest zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) belangrijk. Stikstof zorgt voor de groei, fosfor bevordert de vorming van de wortels en kalium maakt planten bestand tegen ziekten. Sporen, die meestal voldoende in de bodem aanwezig zijn, maar die je ook met mest een boost kunt geven, creëren een mooie groene kleur voor je gazon. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse soorten gazon- en tuinmest.

 • Snelwerkende chemische mest
 • Langwerkende chemische mest
 • Organische mest
 • Mulchmaaien zorgt op een natuurlijke manier eveneens voor bemesting van het gazon. Planten kun je bemesten door compost te gebruiken. Deze compost kun je in zakken kopen, maar ook zelf maken op de composthoop in je tuin.

  Hoe wordt gazonmest en tuinmest gemaakt?

  Natuurlijke mest, daarvan weten we allemaal dat het uitwerpselen van dieren zijn. Maar het is tegelijk veel meer dan dat. De uitwerpselen ondergaan een proces onder invloed van bacteriën om een vruchtbaar effect te krijgen. Door dit verteren neemt de hoeveelheid koolstof af en merk je de vorming van stikstof. De hoeveelheid stikstof bepaalt de bemestingswaarde. Dankzij recente ontwikkelingen versnelt het verteringsproces trouwens. Om op een snelle manier een volwaardige meststof te verkrijgen, voegen de producenten zuurstof en micro-organismen toe.

  Compost is een vorm van mest die je zelf kunt maken door plantaardige resten zoals fruitschillen, houtresten en groenafval te bewaren en te laten composteren in een compostvat of -hoop.

  Kunstmest wordt zoals de naam laat vermoeden op een artificiële manier gemaakt in een fabriek. Dit product bevat bestanddelen van niet-biologische oorsprong en bevat ook verschillende soorten zouten.

  Wat zijn de voordelen van goede tuinmest?

  Een goede tuinmest gebruiken heeft veel voordelen voor de tuin. Organische mest voedt de bodem en daardoor ook plantengroei en vruchtbaarheid van de bodem. Je gazon krijgt een diepgroene kleur en planten groeien en bloeien. Let wel op met het overbemesten van de bodem. Gebruik je te veel mest, dan gaan planten net slap hangen en worden ze kwetsbaar voor droogte.

  Wanneer moet je jouw tuin bemesten?

  Heesters en planten bemesten doe je best alleen in het voorjaar als alles terug gaat groeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig en eventueel een strooibeurt met kalk

  • Februari / maart: kalk strooien.
  • Maart / april : verticuteren + eerste keer bemesten.
  • September / oktober: tweede keer bemesten.
  Kalk strooien is niet in elke tuin nodig. Wil je zeker zijn of dit moet, kun je een bodemanalyse laten uitvoeren. Bevat de bodem voldoende kalk, dan hoef je niet nog eens extra kalk te strooien.

  Biologische gazon- en tuinmest

  Biologische gazon- en tuinmest biedt een langdurige voeding en een stabiele groei voor planten en een gazon. Deze organische mest geeft zijn voedingsstoffen geleidelijk aan vrij, in tegenstelling tot snelwerkende kunstmest die een korte en krachtige groeiboost geeft aan de planten in je tuin. Voor elke soort planten bestaan er specifieke soorten mest. Meststoffen die je bijvoorbeeld aan prei geeft, is niet dezelfde als de meststof voor tomaten. Het verschil zit hem in de verhouding tussen stikstof, fosfor en kalium, waar we het in het begin van dit artikel over hadden.

  Altijd een stralend groen gazon, gebruik gazonmest

  Merk je de overvloedige vorming van mos in je gazon, of lijkt het gazon wat dof? Dan is gazonmest ideaal om terug een stralend groen gazon te krijgen. Om het beste resultaat te krijgen verticuteer je het gazon eerst, waarna je gelijkmatig met een strooiwagentje gazonmest strooit. Doe dit in een periode waarin het voldoende regent, anders droogt het gazon te veel uit. Eens de gazonmest zijn werk doet, is het puur genieten in je tuin!