088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 18:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als je voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Whatsapp: 06-51449030
 • Icon afhalenAfhalen
  Te Alkmaar 

Haardhout aanbiedingen en acties

Alle brandhout aanbiedingen van dit moment. Bestel snel, want op = op. snelle levering

Er zijn 2 manieren om brandhout te drogen. Manier 1 is om het hout minimaal 1,5 tot 2 jaar buiten te laten liggen. Regen of nattigheid zal weinig invloed hebben op de vochtigheid van het brandhout, het hout droogt namelijk van binnen naar buiten. Wanneer het hout buiten heeft gelegen in natte tijden raden wij wel aan om het eerst 3 a 4 dagen binnen te leggen voordat u het gaat stoken. De bast kan namelijk wel nog wat vocht bevatten. Manier 2 is het kunstmatig drogen van het hout on droogkamers. Tijdens het droogproces kan precies worden bijgehouden wat de vochtigheid van het hout is op elk moment. Wanneer het hout de gewenste vochtigheid heeft bereikt kan het uit de droog kamers gehaald worden. Hoe weet u of uw brandhout droog is? Wanneer u met 2 blokken tegen elkaar slaat hoort het brandhout een helder geluid te geven.

Van oudsher

Brandhout is de originele naam voor Openhaardhout of zoals tegenwoordig haardhout genaamd. Brandhout is lange tijd de energiebron geweest sinds men vuur ging gebruiken voor verwarming. Brandhout werd lange tijd verbrand tot houtskool. Dit had enkele voordelen ten opzichte van brandhout. Houtskool is lichter om te verplaatsen en gaat langer mee wanneer dit geperst is. Na de 19e eeuw is men steeds vaker steenkool gaan gebruiken. Door de toenemende vraag naar energie is hier later aardolie en aardgas bijgekomen. Na de industriële revolutie is het besef langzaam gekomen dat de opwarming van de aarde een groter effect heeft dan men aanvankelijk heeft gedacht. Aan alle kanten wordt er gewerkt aan alternatieve energiebronnen. Brandhout is in de vorm van haardhout, houtpellets en houtbriketten weer helemaal terug van weggeweest. Brandhout is CO2 neutraal en heeft daardoor een minimale bijdrage aan de opwarming van de aarde. Doordat de vraag naar brandhout en biomassa sterk stijgt moet men erop toezien dat de ontbossing niet te sterk toeneemt. In Europa, waar ons haardhout vandaan komt neemt het aantal bos ieder jaar met 2% toe.

Soorten brand hout

Het beste brandhout komt van de loofbomen. Naaldhout heeft over het algemeen te veel hars waardoor er aanslag ontstaat en er veel vonken van het vuur af komen. Daarnaast brandt naaldhout snel op. Welk hout het meest geschikt is voor uw kachel hangt af van het soort kachel dat u heeft. Voor grote kachels gebruikt men overwegend hardere soorten zoals beuk, eik en es. Voor kleinere kachels is berk en elzen het meest geschikt.