088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als u voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Stuur een WhatsApp

Keurmerk DINplus en ENplus A1/A2

Het stoken op houtpellets is CO2 neutraal en daarom een schone manier van warmte genereren. Bovendien is er sprake van een fantastisch rendement en van een hoge stookwaarde. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer mensen overstappen op houtpellets. Zo is het goedkoper dan gas en is de verbranding optimaal. Bovendien voorziet deze stookwijze in een comfortabele warmte die snel is op te starten. Op het gebied van gebruik van houtpellets zijn er normen beschikbaar in de vorm van keurmerken. Deze normen garanderen de hoogste kwaliteit voor houtpellets. Er zijn twee keurmerken te onderscheiden, namelijk DINplus en ENplus A1/A2. Zowel DINplus als ENplus voor houtpellets komen hieronder uitgebreid aan bod.

Keurmerk DINplus pellets

DINplus is een keurmerk dat in een specifieke norm voorziet om daarmee de hoogste kwaliteit voor houtpellets te waarborgen. Een van de belangrijke kenmerken van deze norm is dat het keurmerk staat voor onbehandeld en schoon hout. Dat is uiteraard belangrijk in het kader van milieuvriendelijk stoken. Een andere norm is dat er sprake is van de zekerheid van een hoog rendement. DINplus staat al decennia lang bekend als het keurmerk voor houtpellets. TUV in Duitsland is verantwoordelijk voor de toekenning van het keurmerk DINplus.

TUV stelt strikte eisen voor DINplus keurmerk

Om het certificaat te mogen voeren, dienen de pelletkorrels aan strikte eisen te voldoen. Dat geldt eveneens voor de producenten van houtpellets. Overigens verstrekt TUV het keurmerk zowel voor industrieel als voor particulier gebruik. Ook na de ontvangst van het certificaat dienen de pelletkorrels en producenten ervan aan strenge eisen te blijven voldoen. Er vindt dan ook jaarlijks een controle plaats door een onafhankelijke partij. Op deze manier is met het keurmerk DINplus altijd de hoogste kwaliteit van houtpellets te waarborgen.

Eisen keurmerk DINplus

Er zijn verschillende eisen van toepassing om het keurmerk DINplus voor houtpellets te mogen voeren. Zo zijn er normen ten aanzien van de afmeting van de korrels als het om de lengte en diameter gaat. Ook de duurzaamheid vormt onderdeel van de beoordeling net als de dichtheid en vochtigheidsgraad. Daarnaast vindt er een beoordeling plaats op het rendement en op het asgehalte dat minder dan 0,5% dient te zijn.

 • Lengte en diameter
 • Duurzaamheid en dichtheid
 • Vochtigheidsgraad en rendement
 • Asgehalte minder dan 0,5%

Keurmerk ENplus A1/A2

Naast het DINplus keurmerk is in 2010 het keurmerk ENplus A1 en A2 ontstaan. Het gaat hier om een initiatief in Europa om voor de beste Europese pellets tot één keurmerk te komen. Een van de belangrijkste kenmerken is dat voor de toekenning van het keurmerk de hele keten beoordeeld wordt. Dus van toeleverancier tot producent. Er gelden daarvoor minimale waardes om aan te voldoen en deze zijn via de officiële weg vastgelegd. Elk jaar beoordeelt een onafhankelijk onderzoeksinstituut of de complete waardeketen nog aan de vastgestelde normen voldoet. Er is in elk geval een significant verschil tussen ENplus A1/A2 en DINplus. Dat is dat bij ENplus de herkomst van de houtpellets te herleiden is. Dat komt omdat de hele waardeketen erbij betrokken is. Bij DINplus is het niet altijd het geval dat de herkomst van houtpellets bekend is. Het keurmerk EnPlus voor houtpellets kent drie normen, namelijk A1, A2 en B. De laatstgenoemde norm blijft hier even buiten beschouwing, want deze heeft betrekking op industriële pellets die bestemd zijn voor verbrandingsinstallaties en energiecentrales.

Keurmerk ENplus A1

Houtpellets met het keurmerk ENplus A1 zijn gegarandeerd van de beste kwaliteit. Er zijn verschillende normen op van toepassing. Het asgehalte dient minder te zijn dan 0,7% en de minimale verbrandingswaarde is 4.7 KWh. Bovendien geldt dat kwaliteit van houtpellets constant van het hoogste niveau dient te zijn.

Keurmerk ENplus A2

Het verschil tussen het keurmerk ENplus A1 en ENplus A2 is het asgehalte. Dat mag bij de ENplus A2 certificering namelijk hoger zijn. De aswaarde mag bijvoorbeeld boven de 1% uitkomen bij ENplus A2. Verder is het zo dat er minder strikte eisen aanwezig zijn als het gaat om de herkomst van houtpellets. Overigens is ENplus A2 alsnog wel geschikt voor thuisgebruik door particulieren. Het gaat dan vooral om houtpellets die bestemd zijn om middels het cv-systeem het huis te verwarmen. In de A2 klasse is het verder zo dat de houtpellets uit een combinatie van houtsoorten mogen bestaan.

Pellets met keurmerk bij Openhaardhout Gigant

Wij bieden u op het gebied van houtpellets en keurmerken de keuze uit DINplus en ENplus A1. Daarmee voldoen onze pellets aan de strengste eisen zoals deze in Europa zijn vastgesteld. De hoogste kwaliteit is daarmee altijd gegarandeerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om houtpellets met certificering DINplus én ENplus A1 te kopen. Echter bieden wij u ook de optie om de keuze te maken voor witte pellets die alleen van een ENplus A1 certificering zijn voorzien.