088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Stoken in een pelletkachel

Pelletkachels zijn er in allerlei soorten en maten, maar het stoken erin blijft in principe hetzelfde. Alle pelletkachels zijn qua techniek hetzelfde en het is puur een kwestie van het in de gaten houden van de pelletkachel, het goed instellen en daarna genieten ervan!

Hoe werkt een pelletkachel?

Het stoken in een pelletkachel is vrij makkelijk, omdat alles automatisch wordt gedaan voor u. Er zijn een aantal dingen waar u mee te maken krijgt bij een pelletkachel. Dit is het reservoir, de brandkamer en eventueel het bedieningspaneel om dingen in te stellen. Het reservoir dient u af en toe bij te vullen, zodat de pelletkachel de rest voor u kan doen. De brandkamer is het hart van de pelletkachel, want hier gebeurt het allemaal. Hier is het van belang dat u kijkt of het goed brandt, maar zeker niet te hard!

Het technische gedeelte van een pelletkachel

Zelf hoeft u weinig te doen met een pelletkachel om te stoken, want er wordt vooral technisch veel geregeld. Aan de binnenzijde van de pelletkachel bevindt zich een schroef die de houtpellets met een constante snelheid vanuit het reservoir naar de brandkamer vervoert. Vervolgens blaast een ventilator constant zuurstof in de brandkamer, zodat het verbrandingsproces optimaal verloopt en het rendement hierdoor gewaarborgd kan worden. Ten slotte blaast een tweede ventilator de warmte de ruimte in, waardoor u direct kunt genieten van de warmte.

Het stoken in de pelletkachel programmeren

Het is niet, zoals bij een houtkachel, dat u zelf wat extra hout op het vuur kan gooien om het vermogen te verhogen. Alle pelletkachels zijn programmeerbaar, waardoor het stoken in een pelletkachel zeer gemakkelijk wordt. U stelt in wanneer die moet branden, bijvoorbeeld van 08:00 tot 11:00 en van 17:30 tot 22:00. Ook kunt u de temperatuur instellen per tijdstip, zodat u hem ‘s ochtends wat kouder hebt dan ‘s avonds.

Wat stoken in een pelletkachel?

Er is een speciale brandstof geproduceerd voor pelletkachels, genaamd houtpellets. Zie onze houtpellet keuzehulp voor specifieke informatie over onze houtpellets. De houtpellets zijn van zeer klein formaat, zodat deze gemakkelijk op te pakken zijn door de schroef en vervoert kunnen worden naar de brandkamer. Er zijn geen andere brandstoffen die gestookt kunnen worden in een pelletkachel. Als u wilt weten waar u op dient te letten bij het aanschaffen van houtpellets, kunt u dit vinden op de pagina Wanneer zijn houtpellets goed?. Uiteraard biedt de Openhaardhout Gigant kwalitatief hoogwaardige houtpellets aan.

snelle levering