088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Whatsapp: 06-16744006

Hoe wordt haardhout gedroogd?

Er zijn in principe twee verschillende manieren om haardhout op een goede manier te laten drogen, namelijk luchtgedroogd en ovengedroogd. Bij het drogen van haardhout spelen verschillende aspecten een belangrijke rol, waaronder de duur en de omstandigheden. Haardhout wordt vaak gedroogd tot een vochtigheidspercentage van circa 20%, want dan brandt het niet te snel en geeft het de ideale hoeveelheid warmte af.

Luchtgedroogd

Eén van de twee mogelijkheden om haardhout te drogen is om het te drogen door middel van lucht. Bij deze vorm van drogen worden de pallets haardhout op een plek gezet waar weinig tot geen vocht is en de wind door de pallets met haardhout heen kan gaan. Rond mei worden de pallets haardhout buiten in de wind gezet, zodat deze rond oktober klaar zijn voor gebruik in de kachels en haarden.

Ovengedroogd

De tweede en meest hedendaagse manier is die van het drogen in zogeheten ovens. Deze manier van drogen is aanzienlijker sneller dan door middel van lucht en zorgt ook voor meer zekerheid. Waar het bij luchtdrogen circa een half jaar duurt voordat de pallets met haardhout goed droog zijn, duurt dit bij de techniek van het drogen in de ovens circa 5 dagen. Tevens hoeft er bij deze manier geen rekening te worden gehouden met de weersomstandigheden. Daarnaast wordt er ook zekerheid ingebouwd doordat de pallets haardhout opgemeten kunnen worden qua vochtigheid en vervolgens nog enkele tijd verder kunnen drogen tot het ideale vochtigheidspercentage. Meer over deze techniek kunt u vinden op de pagina over het droogproces.

Beste gedroogde haardhout

Beide technieken kunnen prima ingezet worden om het haardhout te drogen. Kostentechnisch is de luchtgedroogde manier aanzienlijk goedkoper, maar kost ook veel meer tijd dan bij het drogen in de ovens. Dat is één van de redenen waarom ovengedroogd haardhout als beter wordt beschouwd dan de luchtgedroogde pallets haardhout. Het belangrijkste om uiteindelijk in de gaten te houden is of het vochtigheidspercentage rond de 20% ligt.

snelle levering