088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als u voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Stuur een WhatsApp

Stoken in een open haard

Het stoken in een open haard vraagt niet om heel veel kennis of expertise, maar er zijn wel een aantal dingen die belangrijk zijn om met succes te stoken. Het belangrijkste is dat er genoeg ventilatie in de ruimte waar gestookt wordt plaatsvindt, zodat er altijd genoeg toevoer van verse zuurstof is. Daarnaast is het ook van belang dat er niets in de ruimte is, zoals een afzuigkap, dat zuurstof uit de kamer onttrekt. Tevens kan dit zorgen voor onderdruk en dat kan uiteindelijk resulteren in dat de rook de ruimte binnendringt.

Het haardhout is de sleutel tot succes!

Als een open haard éénmaal brandt, brandt die. Het is een kwestie van haardhout op de brandende massa te leggen en het vuurtje blijft zijn gang gaan. Het is hiervoor wel van groot belang dat het haardhout van goede kwaliteit is. Dit houdt in dat het haardhout de juiste afmetingen heeft, een goed vochtigheidspercentage heeft en “schoon” is. Haardhout is schoon als het onbehandeld is en er bijvoorbeeld geen verf- of lakresten op zitten. De volgende punten zijn van belang om de kwaliteit van het haardhout te waarborgen;
 • Diameter tussen de 8 en 12cm
 • Lengte -> 25-33cm
 • Vochtigheidspercentage -> <20%
 • Schoon, ook vrij van ongedierte en schimmel
snelle levering

Open haard aanmaken, brandend houden en meer

Het aanmaken van de open haard zorgt soms voor problemen, omdat de eerste blokken haardhout het natuurlijk moeten doen vanaf een koude open haard. Vervolgens het brandend houden van de open haard is ook niet al te makkelijk. Als u hier informatie over wilt hebben, kunt u dit vinden via onderstaande links.