088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Haardvuur brandend houden

Wanneer uw haardhout éénmaal brandt, wilt u dit natuurlijk zo goed mogelijk brandend houden. Er zijn een aantal dingen die u goed in de gaten dient te houden, zodat u een optimaal vuurtje krijgt. Let goed op het volgende;

Stook ik de juiste houtsoort?

Het is van groot belang om in uw houtkachel of open haard te stoken met de juiste houtsoort. Geen idee welke houtsoort u dient te stoken? Bekijk onze keuzehulp en kom dit gemakkelijk te weten. Door de juiste houtsoort te stoken, wordt het al een stuk gemakkelijker om uw haardvuur brandend te houden.

Is er genoeg zuurstof in de brandkamer aanwezig?

Het is van essentieel belang dat er genoeg zuurstof in de brandkamer aanwezig is, anders is ten eerste de trek weg en ten tweede kan het vuur zich niet staande houden. Als het vuur niet goed brandt, kunt kijken wat er gebeurt als u de zuurstofregelaar wat verder open zet.

Stook ik teveel of te weinig blokken haardhout tegelijkertijd?

Het kan ook zijn dat er te veel of te weinig blokken haardhout tegelijkertijd in de brandkamer liggen. Het is belangrijk dat er consistent wordt omgegaan met het aantal blokken haardhout dat er in de brandkamer liggen om te stoken. Ook het aantal blokken dat u per houtsoort dient te stoken is te vinden bij onze keuzehulp.

Schematische weergave van de stappen

Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4
stap 1 vuur aanhouden stap 2 vuur aanhouden stap 3 vuur aanhouden stap 4 vuur aanhouden

Bij stap 1 ziet u hoe een goed brandend haardvuur eruit dient te zien. Er is geen vorm van rook, het haardhout ligt goed opgestapeld en is er liggen genoeg blokken haardhout in. Bij stap 2 is het haardhout al aardig verbrandt en ziet u dat het voornamelijk aan het smeulen is. Het is belangrijk om het as en de smeulende delen op 2 compacte hoopjes te leggen met ongeveer 5cm er tussen. Vervolgens ziet u bij stap 3 hoe u het blok haardhout het smeulende as kan leggen. Het is belangrijk dat u het blok met de uiteinden op de hoopjes legt, zodat er zuurstof onder het haardhout kan komen. Ten slotte ziet u bij stap 4 hoe het vuurtje oplaait en u weer kunt genieten van de warmte en het vlammenspel.

Heeft u bovenstaande punten gecontroleerd en lukt het niet om uw haardvuur brandend te houden? Neem dan contact op met één van onze experts die u verder op weg kunnen helpen!

Is het u wel gelukt om uw haardvuur brandend te houden? Lees dan op de pagina "Haardvuur doven" om op een veilige manier uw haardvuur te doven.