De Zwitserse methode: zó pak je het aan

Bij Openhaardhout-Gigant.nl staan we niet alleen voor je klaar met het meest hoogwaardige stookhout, maar willen we je ook voorzien van de beste tips, leukste weetjes en de meest actuele do’s and don’ts. Ben je bijvoorbeeld al bekend met de nieuwste manier van stoken? Bij de zogenaamde ‘Zwitserse methode’ draait het om het creëren van een vuur waarbij zo min mogelijk schadelijke stoffen worden vrijgegeven, zowel voor mensen als voor het milieu. Uiteraard is een goed opgebouwd en mooi brandend vuur ook een cruciaal onderdeel van deze stookmethode. In dit blogartikel vertellen we je alles over de Zwitserse methode.

Wat is de Zwitserse methode?

De Zwitserse methode is een energiezuinige manier van stoken, maar ook een aanpak die zorgt voor een schonere verbranding met minder rookontwikkeling en een snellere ontvlamming. Bovendien levert het je een prachtig vlammenschouwspel op dat perfect te onderhouden is. De crux is dat je bij deze methode alle regels en tradities los moet laten; een Zwitsers haardvuur wordt ‘omgekeerd’ opgebouwd. Je steekt het vuurtje immers vanaf boven en niet vanaf onder aan. Daarnaast voedt het vuur zichzelf, waardoor het lang blijft branden zonder dat je elke keer met een nieuw stuk haardhout in actie moet komen.

Klaar? Stoken maar! Volg onderstaand stappenplan om een prachtig houtvuur te creëren.

Zwitserse methodeZwitserse methode

Benodigdheden:

  • Gehakte houtblokken van ongeveer 25 tot 30 cm lang met een dikte van ongeveer 7 cm (houd de dikte van een vuist aan als referentie)
  • Ietwat kleinere blokken die je uiteindelijk op bovengenoemde plaatst
  • Minimaal drie aanmaakhoutjes
  • Een aanmaakmiddel vrij van chemicaliën, zoals Giant Flames aanmaakwol of aanmaakblokjes
  • Een aansteker of lucifers

Stap 1. Voorbereiding:

Bouw het haardvuur op door eerst de grote stukken haardhout in de haard te leggen. Leg ze parallel aan elkaar. Zorg voor voldoende ruimte tussen de houtblokken om zuurstof toe te laten. Plaats de gekloofde zijde van het blok naar boven. De schorskant moet dus logischerwijs op de bodem liggen.

Stap 2. Bouwen maar!

Dan is het tijd om de wat kleinere houtblokken te pakken. Plaats deze dwars op de onderste blokken, als het bouwen van een toren. Plaats het aanmaakhout ook weer kruislings op het stookhout met daartussen twee of drie aanmaakblokjes.

Stap 3. Het aansteken van de open haard:

Steek de aanmaakblokjes aan en sluit eventueel de deur van de kachel. Je start het vuurtje dus van boven- in plaats van onderaf. Op deze manier verwarm je de haard goed en brand je de gassen en rook die vrijkomen uit de onderliggende blokken. Dit is de meest efficiënte methode om het vuur snel en zonder problemen op gang te krijgen. Na ongeveer 20 minuten heb je een volledig en rookvrij vuur.

Zwitserse methodeZwitserse methode

Stap 4. Terwijl je hout brandt:

Voeg pas een nieuw blok brandhout toe als de andere blokken volledig zijn verbrand en er een laag as is ontstaan. Het is voldoende om aan te vullen met één laag blokken. Ben je klaar met het vuurtje? Dan laat je het vuur zorgeloos uitbranden. Je kunt eventueel wat zand gebruiken om hier wat meer vaart achter te zetten.

Tip! Check het filmpje waarin Chef Erik nog even haarfijn uitlegt hoe je de methode toepast. Hij doet dit in een pizzaoven, maar dit kan natuurlijk in elke haard of kachel.

Shop jouw hout op Openhaardhout-Gigant.nl en omarm de Zwitserse methode

Bij Openhaardhout-Gigant.nl omarmen we de Zwitserse methode als een innovatieve benadering van verantwoord stoken. Door deze methode te volgen, creëer je niet alleen een open haard die prachtig brandt, maar draag je ook bij aan het verminderen van schadelijke emissies. Het is onze passie om jou te voorzien van de beste materialen en kennis voor een de beste vuurervaring. Bestel het meest kwalitatieve brandhout in onze webshop en wij zorgen dat je zonder zorgen je huis of tuin kunt verwarmen.