088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van goed stookbaar haardhout?

Er zijn redelijk wat dingen om op te letten als u uw haardhout gaat aanschaffen. Ieder aspect is van belang om optimaal te kunnen genieten van uw aangeschafte haardhout. Als u let op onderstaande punten, heeft u een goed uitgangspunt om het op te beoordelen.

Droogheid van het haardhout

Hoe droger het haardhout, hoe meer u er aan heeft. Haardhout wordt “droog” genoemd, wanneer het vochtigheidspercentage onder de 20% komt. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Wanneer het vochtigheidspercentage meer dan 20% is, dient u het haardhout nog langer te laten drogen.

Afmetingen

Er zijn twee soorten afmetingen waar u rekening mee dient te houden en dat zijn de diameter en de lengte. Er bestaan niet echt goede of foute afmetingen, want het ligt er maar net aan of de blokken haardhout goed te branden zijn in uw houtkachel of open haard. Vaak wordt er voor gekozen om haardhout aan te schaffen dat een diameter heeft van 8-12cm en een lengte van 25-33cm.

Schoon haardhout

Schoon haardhout is zeer belangrijk, want dit brandt beter dan behandeld haardhout en zorgt ervoor dat uw rookkanaal langer schoon blijft. Koop dus bijvoorbeeld geen geverfd of geïmpregneerd hout, want tijdens de verbranding stoten ze schadelijke stoffen af. Tevens is er de mogelijkheid dat deze stoffen uw rookkanaal aantasten.

Geen ongedierte of schimmel

In principe heeft u tijdens het stoken geen last van ongedierte of schimmel, omdat het allemaal verbrandt. Wel kan u hier van te voren last van hebben. Het schimmel kan zich verspreiden over uw haardhout en dit zorgt voor een lelijke uitstraling. Het ongedierte is een stuk erger, want houtworm kan bijvoorbeeld voor erg veel complicaties zorgen.

Haardhout dat bij u past

Bovenstaande punten zijn allemaal belangrijk, maar het is ook belangrijk dat u haardhout koopt dat bij u past. Als u niet weet welk haardhout bij u past, kunt u daar gemakkelijk achterkomen met onze keuzehulp.