088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Hoe lang brandt haardhout?

Op deze vraag is geen standaard antwoord te geven, omdat er veel aspecten bij komen kijken welke van invloed zijn op de brandduur van het haardhout. Zo speelt het soort haardhout de grootste rol, want iedere houtsoort heeft andere brandeigenschappen. Daarnaast is ook de manier van stoken belangrijk, omdat hierbij het vuur kan worden gecontroleerd en zo langer kan branden.

Verschil zachte en harde houtsoorten

Haardhout is makkelijk gezegd in twee verschillende soorten te verdelen, namelijk de zachte en harde houtsoorten. De zachte houtsoorten zijn onder andere berken- en elzenhout, welke sneller groeien dan de hardere houtsoorten en hierdoor ontstaat er een bepaalde structuur. Door deze structuur ontstaat er haardhout van een zachte houtsoort dat gemakkelijk ontsteekt en snel warmte vrijgeeft. Deze zachte soorten haardhout zijn ideaal voor wie een wat kleinere houtkachel heeft of kort wil steken en snel de warmte wil verkrijgen.

Enkele harde houtsoorten zijn beuken-, eiken- en essenhout. In tegenstelling tot de zachte houtsoorten, duurt het groeien van de boom bij deze soorten haardhout langer en hierdoor ontstaat direct een andere structuur. De structuur zorgt voor een zeer compacte houtsoort, waardoor het haardhout iets lastiger aan te krijgen is, maar vervolgens langer brandt en daardoor meer warmte afgeeft met dezelfde hoeveelheid kilo’s haardhout. Haardhout van een harde houtsoort kan het beste gebruikt worden voor grote houtkachels en voor wie lang stookt en een grotere ruimte dient te verwarmen.

Brandduur per houtsoort

Het is lastig om aan te geven hoelang een specifieke houtsoort brandt, omdat iedere houtsoort verschilt van elkaar. Daarnaast is het vochtigheidspercentage van het haardhout erg belangrijk en tevens de manier van stoken. Relatief gezien branden onze haardhout soorten als volgt van kortst tot langst:

Zo brandt haardhout het langst

Als u uw haardhout zo lang mogelijk wil laten branden, dan is het allereerst van belang dat u droog haardhout stookt met een vochtigheidspercentage van rond de 20% en dat is bijvoorbeeld ovengedroogd haardhout. Vervolgens is belangrijk om te kijken welke houtsoort het beste past bij uw situatie. Met een kleine houtkachel en kort stoken kiest u voor een zachte houtsoort en bij een grote houtkachel en lang stoken voor een harde houtsoort. Op deze manier zorgt u voor een goede balans qua stoken, want bij de zachte houtsoorten kunt u rustig aan stoken en bij de harde houtsoorten wat fanatieker.

Ten slotte dient u ook rekening te houden met de toevoer van zuurstof. Bij te weinig zuurstof gaat uw haardhout smeulen en brandt het minder, terwijl bij teveel zuurstof het haardhout te snel gaat branden en er een overvloed aan warmte in één keer wordt gecreëerd. Het is belangrijk om hier een goede middenweg in te vinden, zodat er genoeg zuurstof aanwezig is om het haardhout constant te laten branden.

snelle levering