088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Tannines in eikenhout

Tannines zijn zuren die in verschillende voorwerpen zitten en zijn van invloed op onder andere de smaak, kleur en structuur hiervan. Deze tannines zijn met name bekend bij wie wijn drinkt, omdat de zuren hier van groot belang zijn voor de smaak en tevens de houdbaarheid. Ook in haardhout zijn deze tannines terug te vinden, onder andere bij het eikenhout.

Tannines in eikenhout

De tannines in eikenhout kunnen schadelijk zijn voor uw schoorsteen of kachelpijp. Dit heeft er mee te maken dat als er niet op de juiste manier wordt gestookt met eikenhout, dan ontstaat er geen volledige verbranding en komen er schadelijke stoffen vrij. Deze schadelijke stoffen vormen aan de binnenzijde van uw schoorsteen of kachelpijp een vorm van creosoot, wat uiterst brandbaar is, en dit kan uiteindelijk zorgen voor een schoorsteenbrand.

Stoken met eikenhout

Het is van groot belang om op de juiste manier te stoken met het eikenhout, zodat er zo min mogelijk creosoot ontstaat en hiermee wordt de kans op een brand aanzienlijk kleiner. Vaak wordt er gesmoord gestookt, omdat het smeulen zorgt voor een langdurige warmte en er hierdoor dient er minder eikenhout gebruikt te worden. Helaas zorgt deze manier van stoken ervoor dat het haardhout niet tot een volledige verbranding komt en dus voor creosoot.

Bij smoren wordt de luchttoevoer geheel dichtgezet en hierdoor begint het te smeulen. Om haardhout goed te laten branden, heeft het zuurstof nodig en daarom is het belangrijk om de luchttoevoer te allen tijde open te laten. U kunt controleren of u op de juiste manier stookt, als u merkt dat het haardhout goed brandt en u weinig asresten heeft.

Extra advies over tannines en eikenhout

Wanneer u meer informatie wil hebben over tannines, dan kunt u altijd bellen naar 088 101 91 69 om één van onze experts hierover te spreken of stel uw vraag via het contactformulier. Als u meer te weten wil komen over het stoken met haardhout, dan vindt u dat op de alles over stoken pagina.

snelle levering