Zo stapel je je brandhout het beste op

Het bewaren van je brandhout is een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat je altijd hoogwaardig hout hebt en een maximaal rendement uit je vuur haalt. Als je het op de juiste manier opslaat, blijft het goed droog en voorkom je schimmelvorming. 

Op het moment dat je brandhout hebt gekocht, is het belangrijk dat dit zijn kwaliteit behoudt. Hierdoor blijft je stookervaring optimaal. Een belangrijk onderdeel hiervan is het goed stapelen in je houthok. Door het brandhout op de juiste manier in je houthok te stapelen, zorg je ervoor dat:

  • Er geen vocht in je brandhout trekt.
  • De wind vrij door het brandhout kan waaien.
  • Het vochtigheidspercentage rond de 20% blijft.

Haardhout stapelen

De ideale plekken zijn die waar vocht geen kans krijgt om binnen te dringen. Je zou bijvoorbeeld je garage kunnen gebruiken, omdat deze meestal redelijk geïsoleerd is en niet vochtig wordt. Een nog betere optie kan zijn om het onder een overkapping in je tuin op te slaan. Hier kan de wind door het hout waaien en het goed droog houden.

Behoud van kwaliteit

Door je brandhout minstens 10 cm boven de grond te stapelen en je houthok te voorzien van een afdakje, voorkom je dat vocht in je brandhout kan trekken. Vocht is namelijk schadelijk voor haardhout, omdat het dan niet volledig zal verbranden. Dit heeft niet alleen invloed op je eigen gezondheid, maar ook op het milieu. Wij raden een houtopslag aan.

Haardhout optimaal drogen

Het opstapelen van het brandhout moet zodanig gebeuren dat de wind tussen de houtblokken door kan waaien. Wind zorgt voor extra ventilatie, wat een positieve invloed heeft op het droogproces van het haardhout. Probeer het haardhout zo los mogelijk te stapelen, zodat de wind gemakkelijk tussen de blokken kan waaien.

Door rekening te houden met bovenstaande tips, zorg je ervoor dat de kwaliteit van je laatste blok haardhout gelijk blijft aan die van het eerste blok dat je stookt. Als je hulp nodig hebt bij het stapelen van je brandhout, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan klaar om je verder te informeren over de beste manier om je brandhout te stapelen!

In het kort:

  • Opslag in de garage of onder een overkapping, bij voorkeur waar de wind vrij kan waaien.
  • Houd het hout tien centimeter boven de grond (gebruik een pallet, vermijd stenen of zand).
  • Stapel het brandhout in de breedte van de opslag en niet te diep.