088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Stoken in een tegelkachel

Een tegelkachel is een kachel die aan de binnenkant gemaakt is van chamotte, vervolgens bekleed is met steen en afgewerkt met tegels. De tegels om de tegelkachel af te werken worden hier speciaal voor gemaakt. Een tegelkachel is te vergelijken met een speksteenkachel, want beide kachels kunnen de warmte opslaan. In eerste instantie wordt de warmte opgeslagen door het haardhout dat gestookt wordt in de tegelkachel. Vervolgens wordt de warmte ook nog opgeslagen uit de rookgassen, want deze nemen ook nog warmte mee tijdens de weg door en naar het rookkanaal.

Op de juiste manier stoken

Het is van belang om op een juiste manier te stoken in de tegelkachel. Door juist te stoken, verwarmt u de tegelkachel op de juiste manier, heeft u minder kans op schade en zal het rendement een stuk hoger zijn. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van een zachte houtsoort. Een zachte houtsoort zorgt snel voor warmte, waardoor er direct warmte ontstaat en de kachel de warmte in zich op kan beginnen te nemen. U doet er goed aan om te kiezen voor berkenhout of elzenhout. Deze twee soorten haardhout zijn het best stookbaar als zacht hout.

Voordelen van een tegelkachel

Het stoken in een tegelkachel heeft uiteraard veel voordelen. Ten eerste komt het haardhout tot een volledige verbranding, omdat de tegelkachel hoog wordt opgestookt. De tegelkachel is zeer zuinig in verbruik, want er dient niet constant gestookt te worden en er kan lang nagenoten worden van de warmte die de tegels afgeven. Door de stralingswarmte ontstaat er ook minder microstof in de ruimte en ten slotte verwarmd de tegelkachel de ruimte zo dat er een minimaal temperatuurverschil is tussen plafond en vloer.