088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
  • Icon verzendingGratis verzending
    Bij een order v.a. €20,-
  • Icon morgen in huisMorgen in huis
    Als u voor 16.00 bestelt
  • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
    Stuur een WhatsApp

Stoken in een speksteenkachel

Het is van belang, net als in alle andere houtkachels en open haarden, om correct te stoken in een speksteenkachel. Ondanks dat houtkachels en open haarden allemaal niet goedkoop zijn, kunnen de prijzen van speksteenkachels tot wel €25.000 oplopen. Het is dus van belang om goed om te gaan met uw speksteenkachel, zodat u geen last krijgt van schade, want dat zou zonde zijn.

Een speksteenkachel is een zogeheten accumulerende houtkachel. Accumulatie betekent opslaan. De speksteenkachel heeft de mogelijkheid om warmte op te slaan. Dit gebeurt door de platen die rondom de kachel geplaatst zijn. Deze platen hebben de eigenschap om de warmte van binnen op te slaan en vervolgens langzaamaan uit te stoten naar buiten.

Wat te stoken in een speksteenkachel?

Het is belangrijk om het juiste houtsoort te stoken in uw speksteenkachel, want dit speelt een grote rol bij het succes. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van zachte houtsoorten, want deze ontbranden snel. Door het snelle ontbranden, ontstaat er direct warmte en hierdoor hoeft u minder lang te stoken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van berkenhout of elzenhout. Beide houtsoorten hebben een mooi vlammenspel, welke te bewonderen is als u de speksteenkachel warm stookt.

Hoe stook ik de speksteenkachel juist op?

Door juist te stoken in uw speksteenkachel, verkrijgt u het hoogste rendement. Gemiddeld dient de speksteenkachel voor 2 tot 4 uur hoog opgestookt te worden. Er is geen exacte stooktijd die nageleefd kan worden, want dit heeft te maken met de dikte van uw spekplaten. Hoe dikker de platen, hoe langer u dient te stoken om de platen volledig te verwarmen. Als u erg dikke platen rondom uw kachel heeft, dient u maximaal 4uur te stoken.

U dient tijdens het stoken de luchttoevoer geopend te hebben, zodat het vuur de mogelijkheid krijgt om goed te branden. Tijdens het opstoken van uw speksteenkachel, verkrijgt u al warmte. Zodra de laatste blokken haardhout uitgebrand beginnen te raken, kunt u de luchttoevoer volledig sluiten. Als u merkt dat de warmte uit de platen minder wordt, kunt u de speksteenkachel weer opstoken, zoals hierboven vermeld staat.

Wat zijn de voordelen van stoken in een speksteenkachel?

De aanschaf van een speksteenkachel zijn niet de minste, maar daarentegen heeft die wel erg veel voordelen ten opzichte van andere houtkachels of open haarden. Een speksteenkachel is erg gebruiksvriendelijk, want u dient 2-4uur te stoken en de rest van de dag kunt u genieten van de stralingswarmte uit de platen. Door het hoog opstoken van een speksteenkachel, heeft u geen last van een vieze ruit. Ook komt het haardhout altijd tot een volledige verbranding, want het wordt binnen zeer warm en ten slotte is het behalen van een rendement van 80-95% geen probleem!