088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 17:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als u voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Stuur een WhatsApp

Stoken in een houtkachel

Het aanbod van houtkachels is immens groot en daarom verschilt het per houtkachel hoe u dient te stoken en welke houtsoort u het beste kunt gebruiken. Het is in principe de capaciteit van de houtkachel die bepaalt welk haardhout u dient te stoken voor een optimaal rendement. Wij houden het volgende aan om de houtsoort per capaciteit te bepalen;

Luchttoevoer

Alle houtkachels zijn voorzien van een deurtje en het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Wanneer het deurtje constant dicht blijft, zal de luchttoevoer stopgezet worden en zal er niet genoeg zuurstof in de brandkamer zijn. Zorg ervoor dat bij het opstarten van het vuur, u uw deurtje op een kiertje openzet. Daarnaast zet u ook altijd uw primaire zuurstofregelaar open en als de mogelijk er is, kunt u er ook voor kiezen om uw secundaire zuurstofregelaar open te zetten. Vervolgens wacht u tot de blokken haardhout vlam vatten.

Als de blokken haardhout vlam beginnen te vatten, kunt u het deurtje sluiten. Opnieuw dient u even te wachten tot de blokken haardhout goed branden. Vanaf dit moment is het belangrijk om de luchttoevoer op de juiste manier in te stellen, want de luchttoevoer is koude lucht en teveel koude lucht zorgt ervoor dat de temperatuur van uw vuur ook afneemt. “Speel” een beetje met de zuurstofregelaars, maar let goed op de volgende aspecten;
 • Zorg dat er genoeg zuurstof bijkomt, anders gaat het haardhout smoren en komt het niet tot een volledige verbranding;
 • Als het haardhout erg snel brandt, kunt u wat minder zuurstof toelaten. Hiermee zorgt u dat het wat minder snel brandt. Wel is het belangrijk, zoals bij de vorige tip te lezen was, dat u niet te weinig zuurstof toelaat;
 • Let goed op de kleur van de rook, want als deze grijs of zwart is, dan weet u dat het haardhout niet volledig verbrandt en u extra zuurstof dient toe te laten;
 • Heeft u te weinig zuurstof? Zet een raam of deur open! Ook dit zorgt voor extra zuurstof;
 • Heeft u toevallig de afzuigkap in de keuken aan en heeft u problemen met de zuurstof? Zet deze uit, want de afzuigkap ontneemt ook zuurstof uit de kamer.

Wanneer blokken haardhout toevoegen? En hoe?

Het is belangrijk om op het juiste moment blokken haardhout op uw brandende vuurtje te leggen, zodat het rendement optimaal blijft en haardhout zo milieuvriendelijk blijft branden. Als het laatste blok dat u in uw houtkachel heeft gelegd voor ongeveer 50% verbrandt is, dan is het tijd om er een nieuw blok op te leggen. Op deze manier geeft het vorige blok genoeg warmte af om het nieuwe blok vlam te laten vatten en geeft het nieuwe blok vervolgens genoeg warmte af om het vorige blok tot een volledige verbranding te laten komen.

Hoe u het blok haardhout in uw houtkachel legt, is ook van groot belang. Allereerst dient u het deurtje van de houtkachel rustig en gelijkmatig open te maken, zodat de druk in de houtkachel geleidelijk aan kan toenemen. Zorg er dan voor dat de gloeiende stukjes haardhout in het midden van de houtkachel komen te liggen. Leg hier uw volgende blok haardhout op en zorg er het liefst voor dat er zuurstof onder het nieuwe blok haardhout kan komen. Doe dit bijvoorbeeld door de vorige blokken haardhout in de lengte te leggen en de nieuwe kunnen er dan in de breedte op. Via deze methode kan de zuurstof onder de blokken haardhout komen.

Rokende blokken. Hoe op de lossen?

Als u last heeft van rokende blokken, gaat er iets mis met het stoken in uw houtkachel. Het kan er op duiden dat er te weinig zuurstof aanwezig is in de brandkamer of dat het blok haardhout de kans niet krijgt om goed te verbranden. Dit is vaak op te lossen door het blok meer in het midden van de brandkamer te leggen, zodat deze dichter bij de ingang van het rookkanaal komt te liggen en hierdoor meer trek ontstaat die langs de blokken komt.

Advies van een expert

Wilt u meer informatie over het stoken van een bepaalde houtsoort in uw houtkachel? Neem contact met ons op via 088 - 101 91 69, stuur ons een mail via info@openhaardhout-gigant.nl of stel uw vraag via de online chat en krijg advies van één van onze experts!