088 101 91 69 Bereikbaar van 9:00 tot 18:00
 • Icon verzendingGratis verzending
  Bij een order v.a. €20,-
 • Icon morgen in huisMorgen in huis
  Als je voor 16.00 bestelt
 • Icon bel onsBel 088 101 91 69 
  Whatsapp: 06-16744006
 • Icon afhalenAfhalen
  Te Alkmaar 

Haardhout opslag

Foto-tabel  Lijst 

Als u ovengedroogd openhaardhout besteld, wilt u daar natuurlijk zo goed mogelijk mee omgaan. Ondanks het feit dat hout van binnenuit droogt en het vocht dus niet van buiten naar binnen kan, wilt u het openhaardhout toch zo goed mogelijk opslaan. Heeft u vers gekapt haardhout gekocht? Dan is het nog belangrijker hoe u het hout opslaat. Afhankelijk van het soort hout moet vers gekapt hout 1,5 tot 2 jaar drogen. Hieronder tips hoe u haardhout het beste kunt opslaan.

Haardhout opslaan 10 cm boven de grond

Zorg dat het openhaardhout minimaal 10 cm boven de grond komt te liggen. Dit voorkomt dat optrekkend vocht in uw onderste blokken haardhout terecht komt.

Drogen op de Wind

De beste manier om er voor te zorgen dat uw hout niet beschimmeld is door er voor te zorgen dat het hout op een plek licht waar de wind vrij spel heeft. In ieder hout zit nog een beetje restvocht wat langzaam (via de kopse kant) naar buiten trekt. Na verloop van tijd zal dit vocht langzaam verdampen. Wanneer het hout in een afgesloten ruimte licht is de kans op schimmel groter dan dat de wind er langs kan waaien.

Openhaardhout opslag met overkapping

Het openhaardhout kan worden opgeslagen onder een overkapping of garage. Deze twee plekken worden aangeraden om het openhaardhout op te slaan, omdat u er dan altijd verzekerd van bent dat er geen regen in het openhaardhout kan trekken.

Maak de rijen niet te dik

De wind heeft de beste kans om het hout te drogen als de er niet te veel hout tegen elkaar aan gestapeld wordt. Er is dan ook geen kans op schimmel tussen de blokken haardhout doordat het gaat broeien.

Samengevat

 • Zorg ervoor dat uw haardhout minimaal 10 centimeter boven de grond bewaard wordt.
 • Zorg ervoor dat het kachelhout opgeslagen wordt waar de wind vrij spel heeft
 • Zorg er voor dat uw haardhout niet in een afgesloten ruimte ligt
 • Zorg ervoor dat uw brandhout niet 3 dubbel dik wordt opgeslagen. Het beste is 1 a 2 rijen tegen elkaar
 • Zorg er voor dat uw haardhout overdekt is